IKI pasīvais rekets
Publicēts 2. novembrī, 2011.
Pastāstīšu par legālu izspiešanas shēmu IKI veikalā, varbūt kādam citam tirgotājam tā noder...


Tātad ieejot ar savu 4 gadīgo bērnu veikalā, lai salasītu iknedēļas pārtikas grozu, protams, nav iespējams nepaiet garām rotaļlietu stendam, jo tas atrodas ceļā uz 1. nepieciešamības precēm. Protams, bērns apstājas un izvēlas kādu no rotaļlietām, kas nevienam no mums nebija plānots. Izvēle krita uz apšaubāmas kvalitātes bieži tv reklāmās redzētu monstrīga izskata plastmasas izstrādājumu ar cenas uzlīmi 4.49Ls.

Mēģināju puiku atrunāt, ka manta ir dārga, vērtība nav tuvu atbilstoša cenai, labāk pakrājam un nopērkam vērtīgāku mantu un tml. Grūtā saruna ilga apmēram 5 min., bet vēlēšanās to iegūt bija tik liela, ka tomēr tiek panākta vienošanās, ka es to nopirkšu ar norunu par labāku uzvedību, dalīšanos ar brāli. Domāju standarta situācija daudziem vecākiem.

Pieejot pie kases bērns nu jau jauniegūto mantu man iedod, lai es varētu veikt tikai man vajadzīgās darbības pie kases, un otrā pusē ar spīdošām acīm un nepacietību gaida, kad es to tūlīt atdošu atpakaļ. Bet kas tad tas, - kasiere paziņo, ka mūsu darījuma objekta cena ir nevis 4.49, bet 5.99Ls, paskaidrojot, ka sistēmā ir ievadīts savādāk, ka cenas uzlīme pa 4, 49Ls ir tikai uzlīme, tā nav kļūda un daudzām precēm tā esot, - respektīvi jāpieņem tūlītējs lēmums ņemu vai nē. 5 sekunžu laikā izvērtējot ieguldīto laiku darījumā, to ka atteikšanās gadījumā, veikalu pametīsim vilšanās, raudāšanas noskaņā, papildus 1.50Ls piekrītu, jo tanī brīdi tas ir izdevīgi arī man. Lielāka starpība, piemēram, 3Ls, visticamāk mudinātu no rotaļlietas attiekties, bet par papildus 1.50Ls nopirkt mieru? Kopumā varbūt sīkums, bet shēma darbojas lieliski!


Komentāri (6)
Artis: Teorētiski jau likums nosaka, ka precei ir jāmaksā tik, cik rakstīts cenā. Bieži esmu pie kases tīri principiāli uz to norādījis (Piemēram, kad Elvi par 0,29 sant kā akcijas prece tika piedāvātais negaršīgais Lāčplešā alus produkts Alfijs, kurš man citādi negaršo un 50 santīmi citādi liekas neadekvāti augsta cena. Vai Maximā par dvieli reiz.) Protams, katru reizi esmu nonācis pie tā, ka preci patiešām nopērku, jo negribas pēc tam stāvēt vēlreiz stāvēt pēc tam rindā, meklēt ko līdzīgu vai tamlīdzīgi. Bet tā tie pārdevēji un veikali dara.
02/11/2011 14:04
Vitalijs: Nu kas vainīgs, ka vecākiem nav mugurkaula un izdabā sīcim? Laikam lielveikals, kurš izmanto vecāku vājumu. Var būt drīz jāiekārto veikals tā, ka sīkais nemanīs ne mantas ne saldumu un vīrs nemanīs alus stendu? vajag mācēt bērnam ieaudzināt cieņu pret vecākiem un saprast naudas vērtību. Nevajag uzreiz aizstāvētie ka sīcim 2-4 gadi... ir redzēti sīkie, kas saprot, krāj un tad paši pērk.
02/11/2011 22:54
driks: Veikals protams ir maita
bet nu tas, ka sīcis prasa kaut kādu sūdu un jārisina 5 minūšu saruna par šo tēmu, kurā beigās esi zaudētājs nu sorry
Es ar savu sīko pāris reizes pašautu padusē skaļi taurējošu izgāju ārā, protams, neko nenopirkdams, pēc tam aprunājoties, kad saprāts atgriezās, un tagad nav nekādu problēmu, pērkam tikai tad, ja mamma vai es akceptēju. Izlēmēji ir vecāki nevis sīkais.
Kā tad ar iegribām varēs tikt galā vēlāk, kad vajadzēs daudz ko vairāk un metodes kļūs daudz izsmalcinātākas par skaļiem auriem?
04/11/2011 10:01
KasparsM: Ja ir skaidra un nepārprotama uzlīme ar cenu, tad veikalam par to arī ir tā prece jāpārdod. Izņēmumi varētu būt acīmredami nepareizas cenas, piemēram, 100 Ls vērta prece ar uzlīmi par 1.00 Ls. Skaidrs, ka tā būtu drukas kļūda, bet 4.49 Ls jau daudz neatšķiras no 5.99 Ls. Ir pašam gadījies tieši IKI saukt veikala vadītāju, lai pārformē čeku norādītās cenas atšķirības dēļ. Attieksme bija korekta, viss tika bez liekiem komentāriem izdarīts, vienīgi nācās pagaidīt papildu 5 minūtes.
04/11/2011 12:32
RaitisS: Piekrītu KasparsM. Veikala vadītāja izsaukšana un atsaukšanās uz PTA likumu vienmēr ir visu atrisinājusi. Jo pēc PTAL cenas uzlīmei jānorāda visa kopējā preces cena, ieskaitot visus nodokļus un uzcenojumus. "Kļūda sistēmā" ir pārdevēja, nevis pircēja problēma.
05/11/2011 08:52
deni2s: Interesanti, ka autoram nebija laika 5 minūtes tikt skaidrībā ar netaisnību, toties atradās laiks un nebija kauns šitādu gaudu gabalu uzrakstīt par to, ka gļēvi samierinājās ar situāciju.
05/11/2011 10:30
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: