VID V.I.P. klients Sprūdžs
Publicēts 12. janvārī, 2013.
Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministram Edmundam Sprūdžam piederošais uzņēmums Sensum Solutions (SS) vēl aizvien nav iesniedzis 2011./2012. gada pārskatu.

SS vienīgais valdes loceklis Edgars Kaņepe laikrakstam Dienas Bizness norādījis uz to, ka uzņēmums pārskatu iesniegs tad, kad saņems atbildes no Finanšu ministrijas (FM). Ministrija ir pārsūtījusi vēstuli Valsts ieņēmumu dienestam (VID), kas sagatavošot atbildi.

SS gada pārskatam bija jābūt iesniegtam līdz pagājušā gada 30. augustam, tomēr VID pret firmu bija maigs un pūkains. Septembrī un oktobrī VID veica tematisko pārbaudi SS un uzdeva labot firmas ienākuma nodokļa deklarāciju par 2010./2011. finanšu gadu. Uzņēmumam bija jākoriģē daži skaitļi, palielinot apliekamo ienākumu saskaņā ar procentu maksājumiem par bankas kredītlīniju, pamatojoties uz to, ka uzņēmums ir arī izsniedzis aizdevumu dalībniekam. Taču tā vietā, lai rātni bez kavēšanās izpildītu VID norādījumus, SS ir pievērsies epistulārajam žanram – raksta vēstuli, gaida atbildi, pēc tam atkal varbūt rakstīs.

Nebūtu šī firma Sprūdža firma, diezin vai VID auklētos. Varbūt vēstuli ar paskaidrojumu prasīšanu VID novērtētu kā bezkaunību, laika vilkšanu un, iespējams, jau sen būtu uzlicis firmai administratīvo sodu par termiņu neievērošanu, varbūt arī uzrēķinu par centieniem nesamaksāt visu valstij pienākošos nodokļu naudu. Līdz pagājušā gada 14. novembrim VID par laikus neiesniegtiem pārskatiem un nesadarbošanos bija sastādījis 5445 administratīvos protokolus un pieņēmis lēmumus par kopējo naudas sodu 1 017 849,00 latu apmērā. Bet te runa par citām, parastajām firmām, kas nav ministra firmas.

Blēdīgu uzņēmumu grāmatvediskus trikus mēdz vērtēt arī Krimināllikuma 148. panta gaismā – kā izvairīšanos no nodokļiem. Taču daži dzīvnieki ir vienlīdzīgāki par citiem, un SS ir īpaši ekskluzīva firma. Diezin vai VID ies tā uzreiz klupt krāgā tik augstam kungam piederošai firmai? Sprūdža Reformu partija ir valdošās koalīcijas locekle, savukārt VID un FM ir zem spārna citai valdošās koalīcijas sastāvdaļai – Vienotībai. VID vēršanos pret SS varētu tulkot kā kašķi koalīcijā. Kašķis koalīcijā savukārt var beigties ar valdības izjušanu. Bet to pašlaik neviens negrib, jo visiem dibeni ir siltās vietās un gribas sēdēt amatos vēl ilgi un ražīgi. Mīļā miera labad tad droši vien nekāda kašķa nebūs un Sprūdžs mierīgi varēs rullēt tālāk.

Neatkarīgā pagājušajā gadā jau secināja, ka galvenais pārskata iesniegšanas kavējuma iemesls varētu būt uzņēmuma aizpērn izsniegtais 108 408 latu bezprocentu aizdevums tā īpašniekam Sprūdžam (tas viņam tika izsniegts, jau esot valsts amatpersonas statusā), kā arī jau iepriekš Sprūdžam izsniegtais un joprojām neatmaksātais 188 814 latu aizdevums. Šis aizdevums nozīmē to, ka Sprūdžam bija vajadzīga nauda maizei un varbūt kādām sīkām greznumlietiņām, taču algā to saņemt negribējās, jo tad būtu jāmaksā lieli nodokļi.

Neizskatās diez cik glīti, ja nodokļus negrib maksāt ministrs, kam pieklātos nerimtīgi strādāt tautas un valsts labumam, rādīt sevi kā kristāldzidruma un godīguma piemēru. Sprūdža Reformu partija taču to vien ir darījusi kā sevi sludinājusi par viseņģeliskāko no visām. Bet tas ir vārdos, ne darbos.

Sprūdža lietotā shēma ļauj optimizēt obligātās sociālās iemaksas (35,09%) un iedzīvotāju ienākuma nodokli (25%). Visbiežāk ar šādas shēmas palīdzību tiek izmaksātas t.s. sintētiskās dividendes. Ja paņemtais kredīts tiek atdots no dividendēm, tad būs jāsamaksā uzņēmuma ienākuma nodoklis (15%) un kapitāla pieauguma nodoklis (10%), bet sociālās iemaksas vienalga paliks «optimizētas». Ja kredīts tiks atdots no naudas, kas saņemta par uzņēmuma pārdošanu, Sprūdžam būs jāsamaksā tikai 10% kapitāla pieauguma nodoklis (protams, ja šāds kapitāla pieaugums tiks konstatēts).

Lai sarežģītas nodokļu apiešanas shēmas realizētu un par to nekas nebūtu, cits uzņēmums būtu mazliet satraukts un prasītu viedu juristu un grāmatvežu palīdzību. Taču Sprūdžs ir daudz gudrāks par visiem citiem – viņš sev ir atradis bezmaksas konsultantus – FM un VID. VID rudenī jau sniedza servisa pakalpojumus Sprūdža firmai un paskaidroja, kā pareizi sakārtot grāmatvedību. Taču laikam jau šie paskaidrojumi Sprūdžu tā īsti nav apmierinājuši, jo iznāk, ka tomēr kaut kas ir jāmaksā. Tāpēc ministra firma ir uzsākusi sirsnīgu saraksti ar VID.

Varbūt nav ko tur gari sarakstīties un VID jāiet ministram pretī – jāuzraksta firmas gada pārskats Sprūdža vietā, turklāt tāds, lai ministram nav jāmaksā nekādi nodokļi?


Komentāri
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: